Design

Round wooden pinnacle gives all encompassing birdwatching point on a Norwegian island

This wooden pinnacle by Norwegian draftsman Lars J Berge gives an open stow away to birdwatchers on an island north of Bergen.

Herdla Birdwatching Tower is arranged at the tip of Askøy – a low-lying island in Hordaland region, off Norway’s west drift.

The scene of open meadows, shallow ocean and freshwater lakes makes the territory, called Herdla, an imperative area for relocating and rearing flying creatures, and in addition a prominent goal for birdwatchers.

The nearby board, which deals with the preservation of region, asked Berge’s Bergen-based studio LJB Architecture and Landscape to introduce the pinnacle on an ocean side recognize that offers great perspectives. It interfaces with a progression of new ways, intended to make the one of a kind scene more open to guests.

The solid establishments of a structure going back to the second world war were repurposed as the pinnacle’s base, which lessened the general cost of the undertaking.

This current structure was adjusted to suit a pumping station used to control the water level of the encompassing lakes and agrarian land.

A delicate incline, which guarantees the pinnacle is open to wheelchair clients, reaches out in a L-shape around layered timber seating that makes a reduced amphitheater for visits or introductions.

The slope and seating region are flanked on the western side by a divider that shields them from the solid ocean breezes.

Worked from steel and wood, the pinnacle rises seven meters over its site. The passage level is a square volume controlled by the state of the current establishments.

A spiraling metal staircase prompts a higher stage with a roundabout arrangement that offers a 360-degree display of the encompassing scene.

“The design goal was to gather a sheltered and stable storm cellar with a streamlined and directional free observatory above it,” Berge recommended.

“The definitely mounted wooden cladding adjusts and changes shading because of the climate conditions, making a delicate and nature-like jacket to the solid and geometrical frame.”

To help conceal guests from the flying creatures, a round rooftop cantilevers over the upper deck, which thus extends past the dividers of the level underneath so the two regions are in shade and shielded from the components.